Tükendi
₺49,00 KDV Dahil
₺99,90 KDV Dahil
1

ORGANİK BAL

Arı cinsi, bitki çeşitliliği ve bitkilerin bulunduğu bölge organik bal üretimi için önemli kritik detaylardır. Ülkemiz organik bal üretimi için endemik bitki türlerinin bir arada olduğu zengin floraya sahiptir. Bal bitkinin kaynağına göre çiçek balı ve salgı balı olarak ikiye ayrılır. Çiçek balı bitkilerin çiçekli kısımlarından salgılanan nektarlı toplayan işçi arılar tarafından elde edilir. Salgı balı ise ormandaki ağaçlardan salgılanan nektarlar sonucu elde edilen bal çeşididir. 

 

Organik arıcılıkta arıların doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin toplanması ve bala dönüştürülmesi işlemlerinde, üretimden tüketime kadar geçen tüm aşamalarda arılara suni beslenme ve kimyasal ilaçlama yapılmamaktadır. Organik bal üretimi yapılan alanlar doğal yapısı bozulmayan floranın her aşaması kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca denetlenir ve sertifikalandırılırlar. 

 

Arıcılıkta organik üretim yapabilmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılan organik arı yetiştiriciliği kurallarına uymak zorunludur. Organik arıcılık insan sağlığı için zararlı olan ilaçlar kullanılmadan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir üretim modelidir. 

 

Organik bal üretiminin organik üretim olarak nitelendirilmesi için kovanların özellikleri, kovanların bulunduğu çevre, üretilen arıcılık ürünlerinin işlenmesi ve onların depolanma koşullarının organik tarım standartlarına uygun olmalıdır. Bu nedenle organik bal yetiştirmek istenilen bölge de yapılan tarımsal faaliyetler organik üretim koşullarına uygun olması gerekmektedir. 

 

ORGANİK BAL Nasıl Anlaşılır? Standartları Nelerdir?

 

Balın kalitesi esas olarak, bitkisel kaynağı ve kimyasal bileşimi ile değerlendirilmektedir. Farklı bölgelerde üretilen ve farklı bitkisel orijinli balların bileşimi farklıdır. Satın aldığınız  organik balın ambalajının üzerinde aşağıda belirtilen özelliklerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 

 

Organik bal satın alırken ambalajın üzerinde ;

  • balın özelliği ve organik olduğu açıkça yazılmalıdır.
  • balın hasat yılı, üreticisinin kim olduğu, organik ürün logosunu bulunmalıdır.
  • sertifikasyon kuruluş adı, logosu ve sertifika numarası bulunmalıdır.
  • kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun komite tarafından vermiş olduğu kod numarası mutlaka bulunmalıdır.
  • organik ürünün Türk Malı olduğu belirtilmelidir.
  • organik ürünün üretim yeri, üretim ve son kullanma tarihi belirtilmiş olmalıdır.

 

Organik Bal Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

 

Organik balınızı 20-22°C sıcaklık aralığında, direkt güneş ışığına maruz bırakmadan ve metal olmayan kaplarda muhafaza etmelisiniz. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR